Saturday, December 13, 2008

Missad Kurs Och Nytt Fredrag

Missad Kurs Och Nytt Fredrag
Egentligen skulle jag ha tillbringat den h"ar helgen pa Hallsta konferens och UFO-Sveriges kurs f"or f"altunders"okare. Men det sprack tyv"arr sa Clas Svahn och "ovriga ansvariga far jobba extra hart f"or att fa allt att fungera. Trakigt men inte mycket att g"ora at. Bade min sambo Susanne och jag ha varit d"ackade i vad som f"ormodligen "ar vinterkr"aksjukan. Jag hade hoppats kunna sjunga upp mig cultivate helgens kurs men det visade sig vara alltf"or optimistiskt. Clas kommer som vanligt att rapportera pa sin blogg om vad som h"ant under kursen.

I dag "ar f"orsta dagen som jag k"anner mig nagot sa n"ar kry sa ist"allet f"or kurs sitter jag framf"or datorn och planerar fondle f"oredrag pa "Malm"o Interplanetariska S"allskap" (MIS) pa fredag. Temat den h"ar gangen "ar Ufo och den esoteriska traditionen. Ett "amne de flesta ufologer vet v"aldigt lite om. Jag kommer att visa de bade f"orenings- person- och id'ehistoriska kopplingarna mellan ufor"orelsen och esoteriken, s"arskilt vad g"aller Sverige.

Det "ar m"arkligt att ingen, vad jag k"anner cultivate, skrivit en doktorsavhandling om den teosofiska r"orelsen i Sverige. Den startade med att f"orfattaren Viktor Rydberg ar 1888 bj"od in ett antal teosofiintresserade cultivate sitt hem i Djursholm, low profile dem tva damer som bes"okt Blavatsky i London. Det blev upptakten cultivate bildandet av den svenska avdelningen av "Teosofiska Samfundet", under ledning av l"akaren dr. Gustaf Zander. "Aven kung Oscar II var intresserad av teosofin och n"ar det internationella samfundets ledare Henry Olcott och senare Annie Besant bes"okte Sverige blev de inbjudna cultivate audiens hos konungen. Anh"angare och sympatis"orer var f"or "ovrigt grevinnan Constance Wachtmeister, Distinguished Strindberg, Gustaf Fr"oding och Selma Lagerl"of. Unexciting teosofer finner vi ocksa k"anda namn som psykologerna Sidney Alrutz och Bror Gadelius. Dessutom konstn"aren Gustaf Fjaestad.

Mycket kortfattat skulle man kunna s"aga att den organiserade svenska ufor"orelsen skapades av esoteriker, i f"orsta hand av medlemmar i "Teosofiska Samfundets Adyar". De tva f"orsta ufob"ockerna pa svenska, "De flygande tefaten" av Honest Scully (1951) och "Flygande tefat - observat"orer fran v"arldsrymden" av Donald Keyhoe (1955), resulterade inte i bildandet av nagra ufof"oreningar "aven om de bidrog cultivate ett "okat intresse f"or fragan.

Att det blev unbiased teosofer som skapade den svenska ufor"orelsen "ar inte f"orvanande. Tanken pa utomjordiska bes"okare och intresse f"or paranormala fenomen var tidigt en integrerad del av teosofin. D"place skapades ocksa en "oppenhet f"or ufofenomen. De kunde l"att integreras som en naturlig del i l"aran. S"arskilt automobile f"orfattaren Desmond Leslie med sin mycket uppm"arksammade "In the air Figurines develop Landed" (1953) "agnat en stor del av sin bok at j"amf"orelser med pastaenden i esoterisk litteratur.

"Malm"o Interplanetariska S"allskap", blev cultivate mycket tack vare det ambiti"osa arbete pa att starta ufof"oreningar runt om i Sverige som drevs av Edith Nicolaisen (1911-1986), grundaren av bokf"orlaget "Parthenon". Inspirerad av antroposofi, teosofi och framf"orallt George Adamskis b"ocker om m"oten med rymdm"anniskor upplevde Nicolaisen sig som kallad cultivate ett korstag f"or the new age, den nya tidsaldern i Norden. Med en gl"odande "overtygelse, ob"andig energi och malmedvetenhet reste hon runt i Sverige aren 1958-1964 och bes"okte hundratals skolor, folkbibliotek, ABF-, IOGT-, sj"omans- och milit"arbibliotek f"or att informera om den nya tidsaldern och s"alja Parthenons litteratur.

Vad jag k"anner cultivate var Edith Nicolaisen sj"alv inte medlem av "Teosofiska samfundet Adyar". D"aremot var hennes f"orsta medarbetare i Parthenon aktiva teosofer. Ediths v"arldsbild var inte strikt teosofisk utan en blandning av antroposofi, teosofi, rosencreutzarl"aror, spiritualism and ufo-kontaktpersoners budskap. Nagon intellektuell systembyggare var Nicolaisen inte utan snarare en nyandlig eklektiker som blandade friskt fran olika k"allor. Trots sina atta ars akademiska studier i low profile annat sprak och filosofi sag hon inte mots"attningarna mellan de olika l"arorna utan plockade likt dagens new age-entusiaster id'eer fran ett stort andligt sm"orgasbord.

Edith Nicolaisen lyckades ganska v"al med sitt andra mal, att bilda ufogrupper runt om i Sverige. I oktober 1958 bj"od hon in de tyska ufologerna Karl och Anny Veit f"or att halla f"oredrag i Malm"o och Helsingborg. Resultatet blev att "Malm"o UFO-S"allskap" bildades den 1 oktober 1958. F"oreningen "andrade 1962 namn cultivate "Malm"o Interplanetariska S"allskap" (MIS), som i dag "ar den "aldsta "annu existerande ufof"oreningen i Sverige. Not more than framf"orallt Ebbe Johanssons ordf"orandeskap har MIS fungerat som en aktiv f"orel"asningsf"orening alltsedan 1950-talet. Ebbe var ocksa under nagra ar ledamot i Parthenons styrelse. I dag "ar MIS en del av riksorganisationen UFO-Sverige.

En id'ehistoriker som unders"oker den svenska ufor"orelsen skulle faktiskt kunna h"avda att svensk ufologi fran b"orjan cultivate stor del var ett skott pa den esoteriska traditionen. Det finns mycket mer att ber"atta om detta men det far v"anta cultivate f"oredraget pa fredag.